European Ecommerce Conference 08

Ja son uns quans els congressos als que he assistit, a vegades veient només els videos de l’event a Internet n’hi ha suficient per copsar les idees principals, o llegint posts dels ponents també ens podem fer una idea del que direm. Però sóc del parer que si tens la oportunitat de assistir a un congrés (tant en preu, com temps) has d’anar si el tema t’interessa mínimament. Veus l’ambient, veus els gurucillos en directe, i vulguis que no estas pendent tota l’estona. Mirant un video per internet, sempre et poden interrompre.

Fa un parell de setmanes vam assistir amb l’elies i el Joan al European Ecommerce Conference 08 organitzat a Barcelona. Respecte la organització crec que va ser estar be, malgrat que la cobertura 3G-Wifi era extremadament dolenta i no permetia accedir a internet còmodament. A destacar la llibreteta que ens van donar amb el programa, cada ponent tenia una pàgina amb l’explicació de la ponència i un espai molt generós per prendre notes.

Respecte les ponències, aqui va un resum de les meves notes: (podeu trobar algunes de les transparències al meu compte de flickr)

Ricardo Baeza-Yates (Yahoo): Presentació pesada i amb moltes dades, una llàstima que no publiqui les transperències. Hightlights: 176 milions servidors web (49% apache i 35% microsoft); 30% de les webs espanyoles son impenetrables pels buscadors; Us de internet: 40% necessitat informacio, 30% necesitat navegacional, 30% necessitat transaccional; El 41% dels navegants només mira una pàgina de resultats; Va fer referència a un estudi (però està desfassat, 2005).

Gil Penchina (Wikia): Són els promotors de la wikipedia, Wikia Inc es dedica a fer wikis molt verticalitzats. Hightlints: Van fer referència a la frase 100 year experience; Una llibreria es molt mes gran que una enciclopedia, un llibre te informació amb molt més detall; tenen 10Milions visitants al mes; Han gastat 120$ en publicitat, tenen un creiexement del 406% a latinoamerica; “Give the tools to good people to detect bad people”; Tenen subcontradada la part d’enginyeria a Polònia.

Gustavo Garcia Brusiovsky (BuyVip.com): Va explicar el cas d’èxit de les ventes privades. Mercat de 5000 M Euros a Europa en ventes privades, Tenen un espot de 30 segons per campanya i un catàleg de 600 fotoso. Treballen amb marges del 40-30%, em vaig quedar amb la idea de que tenen 2.5 M de emails per enviar spam xD, facturen 25M Euros i son 200 Empleats, només compra un 10-15% del que rep la campanya, han d’equilibrar la captació i la conversió. A França hi ha 80 Empreses com ells. Podeu trobar algunes slides interessants sobre les ventes privades al meu compte de flickr.

Gavin Potter (Customer Fusion): Un crack anglès, anava xerrant i si l’escoltaves deia coses molt interessants. Va comentar el fet que el usuari te moltes mes opcions que abans, però que la forma d’anunciar no ha canviat gaire. Com tria l’usuari entre tantes opcions? L’usuari té por a escollir la opció dolenta. Va mostrar alguns exemples de recomanació de pelicules i series. La seva empresa es dedica precisament això, a implementar algorismes de recomanació per potenciar la satisfacció del consumidor.

Chris Anderson (Wired): L’autor de “The Long Tail”, cal comentar alguna cosa? Defensa el fet que l’economia que te a veure amb els bits tendeix a ser gratuita, no així l’economia dels atoms. Parla de dos models de negoci, el Fremium (una part dels usuaris contractes comptes premium que compensen els ridículs costos de la resta de usuaris que tenen comptes gratuits) i de l’economia dels regals: no centrar-se en retorns monetaris (Wikipedia o Opensource). Les noves mançances son: Temps, Diners, Atenció i Reputació. Un apunt important, els magazines setmanals o mensuals amb fotos xules i articles guapos estan creixent!!! Per cert, malgrat parlar durant una hora, espectacular la xerrada.

Roy Rubin (Magento): Presentacio pesada que no va deixar entre veure la enorme potència de Magento. Podeu veure les transparències a la pàgina que ha creat especialment: Choosing the Right eCommerce Platform.

David Recordon (Open ID, six Apart): Brutal la presentació d’aquest noi de 21 anys! Anava amb chiruques, barba i pels a lo Seven-up, però tenia clar de què parlava i tota l’audiència es va quedar patidifusa. Va parlar de la importància de la obertura per tal de poder solucionar problemes crítics. La importància de combinar blocs de social aplications, la enorme diferència entre els Early Adopters i la Mainstream Adoption, Va comentar la plataforma pinax per desenvolupar i prototipar llocs de forma rapida. I va fer molt d’enfasi en la problemàtica de interactuar amb tantes xarxes socials diferents. Vaig detectar-li certa hostilitat cap a facebook.

Sebastian Muriel (Red.es): Bona presentació del director general de red.es. Va deixar anar molt bones transparències sobre l’estat de l’us d’internet i el  comerç electrònic a Espanya. Podeu veure algunes de les transparències que va posar al meu compte de flickr. Tambe he penjat (no se fins a quin punt es legal) l’informe que ens van donar en un pendrive.

Taula Rodona Xarxes socials: Van assistir Matias Lorenz de MySpace, Ícaro Moyano de Tuenti i Simonetta Lulli de Habbo. Van presentar tots una mica de que anaven les seves xarxes socials, i amb què es guanyaven els quartos. Molt interessant el cas de Habbo, molt enfocat a públic adolescent, on es creaven Sales patrocinades i la gent hi colaborava. Sembla mentida, però un munt de gent compra mobles virtuals o lloga espais. El de Tuenti va mostrar l’exemple d’algunes campanyes que havien fet, totes amb força èxit. També van treure l’arxiconegut cas de la Eurocopa (el trafic de tuenti va augmentar durant els descansos). Com a curiositat dir que tots tres van demostrar (especialment Tuenti i Myspace) certa hostilitat cap a Facebook. El que queda clar es que aquestes tres xarxes socials permeten fer publicitat amb un tracte de tu a tu entre el anunciant i la xarxa social. Dades de Habbo: el 10% dels usuaris de Habbo paguen, el 30% dels joves espanyols entren una mitja de 6 cops a la setmana.

Laurence Fontinoy (Google): Impecable presentació de Google. Era el primer cop que en veia una. Transparencies clares, un munt de dades i presentació força neutra dels productes de google. Podeu trobar algunes de les transparències al flickr, però aqui van les dades més rellevants: 350M de Internautes a Europa, 50% dels quals amb Banda ampla, una mitja de 7hores a la setmana (Europa Occidental). A espanya comprem més a fora que no pas a dintre, i un 9% de les micropimes tenen presència a Internet. Va fer referència al blog: bloguerrilla.it.

Susana Rodriguez Urgel (Movistar): La reina de la festa. Perquè serà que quan venen les operadores a la festa, tothom s’hi fica. Perquè serà … Serà per la seva presentació hortera i prepotent? En la que vam presentar els productes de movistar i van deixar clar que ells dominen tota la cadena de Valor. Desde la plataforma de SMS, pagament, promoció, etc. Això si, les transparències tenien una de estadístiques i informació impressionants. Es nota quan surten les grans empreses i treuen els estudis de mercat que tenen. Dades: 112% de penetració de mòbil a Espanya (cosa que avui a Expansión es posava en dubte), 300Milions de minuts parlats al dia, 50Milions de SMS al dia, 8M de persones utilitzen altres serveis, usuaris de Emocion: 4Milions. Com a apunt curiós, al final de la presentació va preguntar si voliem anar al lado oscuro o al lado bueno, l’elies i jo, per tocar la moral, vam dir el lado oscuro, i va sortir la transparència del Darth Vader. Espelusnant. Per acabar, jo li vaig preguntar si els preus de tarifes de dades baixarien, ho va deixar clar, si vas amb emocion, els preus son competitius, no interessa l’acces lliure perquè aleshores ells no controlen tota la cadena de valor.

David Heinemeier (37Signals): Espectacular, no tant showman com a la mítica presentació de Startup School 2008, però aquest home es un crack. De fet, vam descobrir la conferència perquè vam veure que hi anava ell, i amb candeletes esperava el moment d’escoltar-lo. El discurs de 37 signals, en viu, en directe i enmig de gent amb corbata. Se que a mes de un se li van atragantar les mini-hamburgueses del dinar.

I això es tot, realment un congrés per deixar lliure la ment i fer volar la imaginació. Food for thought.

One thought on “European Ecommerce Conference 08”

  1. Applying ice to swollen areas and taking anti-inflammatory medications may relieve
    some of the pain. Our therapists will provide hands-on therapy to your
    plantar fascia and calf muscles. My mother and my
    grandmother are very calm people who seem to handle stress very well.

Leave a Reply

Your email address will not be published.