Lliure circulació de persones i mercaderies

Fa uns quants anys que estem dins de la Unió Europea, i una mica més de 7 que tenim l’Euro. Crec que a vegades no en som conscients de les oportunitats que això ens obre davant dels nassos. Recordo converses on es preguntava què aportaria l’Euro o la comunitat Europea. Tinc dos exemples ben interessants i prou propers:

El primer es d’una persona que vaig coneixer a Nürnberg i a qui aprecio molt, holandés de passaport, va viure a Esplugues fins que la ciutat Bàvara el va atreure com per viure-hi 5 anys. Actualment està al Japó, on fins que no trobi feina i tingui un visat (exclusiu per a la duració del contracte) no estarà tranquil. Això dins d’Europa no passa, tens la possibilitat de renegar de les feines d’aqui i marxar per exemple a Irlanda o París i ningú et podrà dir res per estar tants mesos com vulguis a qualsevol lloc d’Europa, de Suècia a Grècia i de Portugal a Polònia (i aviat Turquia). Les barreres senzillament les poses tu, perquè vols.

L’altre exemple l’he vist de forma recurrent amb DEXMA, estem en un moment en què es pot aportar valors en molts llocs de la cadena, és perfectament normal comprar Hardware de porai i afegir valor en forma de sistema operatiu customitzat o aplicació a mida. Per DEXMA hem d’estar buscant diferents proveidors contínuament, i no es extrany que rebem paquests de tot arreu del món. Però senyors, comprar coses a fora d’Europa es senzillament esgotador. Els costos d’enviament són exagerats, les aduanes et retenen el paquet a vegades un parell de dies, a part, cal pagar l’IVA (calculat en base a … ¿?) i les “gestions” aduaneres. Comprar a Europa es molt mes senzill, no hi ha problemes amb l’horari, els paquets arriben ràpid i no et fan pagar en efectiu al moment de rebre el paquet (a vegades fins i tot del doble del valor real del paquet). La lliure circulació de mercaderies propicia la creació de oportunitats, d’empreses,  i per tant de llocs de treball. Això si, comprar amb Dòlars a vegades es un regal!

Per cert, als que us pregunteu, ei, jo no tinc empresa, tot això m’importa un rave, pregunta’t si no t’interessa comprar productes (portàtils macos) que aqui a Espanya no estan a botigues de França o Alemanya sense explicacions ni tràmits aduaners.

2 thoughts on “Lliure circulació de persones i mercaderies”

  1. Home, gràcies pel “hat tip”.

    Tot s’ha de dir, jo en aquesta situació m’hi he ficat perquè he volgut i sabent el que feia. No és igual que molta gent que tria emigrar cap a paisos on no són del tot benvinguts, legalment parlant, buscant terres més verdes i millors oportunitats perque quasi no tenen altre remei.

    Una abraçada.

  2. Cert, és un debat interessant el de la lliure circulació global de persones i mercaderies. Hi ha qui diu que seria la única forma de que alguns paisos tiressin endavant.

Leave a Reply

Your email address will not be published.