Festes i foques

La part nord de Islàndia no es tant diferent al que estem acostumats a veure, però no per això es menys impressionant. El paisatge recorda més als pirineus, muntanyes nevades i valls d’orígen glacial, amb la diferència que el mar està ben a prop! La idea era sortir de Akureiry i anar fins a Osar, provant de fer alguna excursió per la península de Trollaskagi. Una cosa que s’ha de tenir en compte, es que es festa dilluns i dimarts a Islàndia, i que a Akureiry estaven de festa grossa. De fet, hi havia atraccions de fira com en qualsevol poble i hi havia un concert muntat. No es que sigui un gran promotor de l’alcohol a les festes, però hi havia un concert i no venien cervesa!!!! També s’ha de dir que l’ambient era una mica fredot (qui volia ja s’havia portat el beure) i que hi havia la gent amb els cotxets.

La primera parada ha estat a Dalvik, on hem intentat trobar el lloc de informació però hem vist que diumenge no obrien. Ole tu! Tampoc estava obert el super, que obria de 12 a 15. De fet, no hi havia ningú al carrer. Així que hem anat a fer una excursioneta a un lloc que estava sota un glaciar i hem tornat més tard al poble. I vet-ho aqui! com que el super ja estava obert, ja estava tot animat! La gent comprava, prenia cafè, anava amunt i avall. …. El super actuava bàsicament com a catalitzador de l’activitat! Hem continuat amunt, per vorejar la península, i hem parat en un poble on també estaven de festa. Que malgrat feia ventet i fred, la gent anava de campo i playa total! Allà hem penjat mentre veiem l’espectacle local del guitarrista i els pallassos. La del lloc de informació de akureiry, ens havia dit que anessim a la piscina que hi havia a Hofsos, que era feta per l’home però d’orígen geotermal. Hi hem anat, i repeteixo el que havia dit abans, per ells això es calor, però nosaltres estavem com a dos pollitos pelats de fred a la piscina! No hem durat gaire!

La sorpresa final del dia ha estat al hostel on dormiem, davant d’un estuari i desde el qual es veiem les foques. De fet tot i que es veien desde la mateixa habitació, hem baixat a la platja a veure-les de més a prop. I bàsicament feien la foca, tumbades al sol esperant que es fes fosc!

Myvatn

Avui el dia si que era ben asolellat i hem pogut aprofitar per fer les excursions que voliem fer ahir. Primer hem anat al poble de Husavik, centre de sortida dels vaixells que van a veure balentes i lloc amb una benzinera i un super, que era just el que necessitavem! De fet buscàvem un museu de cotxes, però ens han dit que estava molt més avall. L’objectiu principal del dia era fer 4 excursions pels voltants del llac Myvatn, concretament un camp de lava, uns sortidors de vapor i un volcà. El camp de lava ha estat molt impressionant, principalment perquè es veia la forma que feia la lava, com si just s’hagués acabat de solidificar feia res! Els sortidors de vapor (a la guia posa “solfataras”) eren curiosos, però el més soprenent ha estat pujar a la muntanya del costat i veure-ho desde dalt, juntament amb la vista de tota l’extensió de terreny volcànic i el llac. La pujada al volcà era l’excursió més llarga del dia, primer un camí mes o menys planer per un camp de lava que havia agafat unes formes curioses i finalment pujar al cràcter d’un volcà de nom impronunciable. La pujada en si ha estat dura, però la vista del cràter i dels voltants valia molt la pena!

En aquest punt només ens quedava passar pel museu de cotxes i arribar al lloc de dormir i podria semblar que el dia ja poc més ens sorprendria, doncs no! El museu de cotxes ha resultat ser dues naus industrials plenes a vessar (més de 100) de cotxes restaurats dels anys 50, 60, 70 i 80. Es podia trobar desde jeeps willys, land rovers, una de les primeres california, cadillacs, volvos, trabants, renaults …. Una col·lecció de cotxes que havien circulat per islàndia, donats al museu i restaurants durant l’hivern. Per no oblidar-se del munt de cartells, matrícules, detalls i recreacions que encara feien el museu més sorprenent!

El lloc de dormir el tenim a Akureyri, la segona ciutat de l’illa (amb 17.000 habitants) que més aviat sembla un poblet costaner. El lloc on estem dormint es barat barat, però ho hem compensat amb un bon sopar que incloïa sopa del dia i balena a la brasa! Per si fos poc, ahir el pany del maleter va deixar de funcionar (i hem hagut de treure i posar les maletes per la porta del costat) i el del lloguer de cotxes ens va dir que el truquessim quan fóssim a Akureyri. Això hem fet, i just quan anavem a sentar-nos al restaurant, ens han tornat la trucada per dirnos que un “smart mechanic” venia a ajudar-nos. Hem desmuntat el pany, hem lligat la porta amb unes cintes de baca que duia a la bossa (no comments) i mentre ell arreglava el pany nosaltres hem anat a sopar. Quan ha tornat del taller, m’ha recollit les claus per posar el pany i després me les ha tornat. Tot molt de poble però ja va altre cop la porta, cosa que és d’agraïr!