Ciberguerra

Avui llegia de Slashdot que els Estats Units s’estan preparant per una eventual Ciberguerra. La noticia en si m’ha sorprès, mirat desde el punt de vista de la actual situació politico-econòmica d’aquest imperi no hauria de sorprendre el fet de que rebessin atacs per parts de grups independents o altres països. El que m’ha sorprès és el terme “ciberguerra”, perquè sempre es pensa en ciència ficció, sense pensar que algunes coses ja passen en aquests moments. Així que m’he posat a buscar i he trobat un parell de coses interessants a la wikipedia. Sense ser la wikipedia un mitjà de refència i excessiva fiabilitat us cito a continuació tres ciberguerres passades i documentades.

Moonlight Maze, atac coordinat a sistemes informàtics del departament de defensa dels Estats Units dut a terme per màquines amb suposat orígen a Moscou. El 1999.

Titan Rain, atac coordinat a sistemes informàtics del departament de defensa dels Estats Units i empreses relacionades amb el govern com Lockheed. Segons sembla l’atac estava planejat pel govern xinès amb l’objectiu d’aconseguir informació militar. El 2003.

Ciberguerra d’Estonia, atac coordinat a diferents mitjans de prensa i webs del govern Estoni dut a terme el 27 d’Abril de 2007 per part de hackers del govern rus.

Sembla doncs que el fet de atacar els sistemes informàtics a través d’internet d’altres exèrcits és una realitat. Seran en un futur totes les guerres com aquesta? Son “millors”? Jo tinc els meus dubtes, atacar un sistema informàtic d’un exèrcit pot tenir certes consequències, però atacar els sistemes informàtics que s’encarreguen de la distribució de llum, aigua potable, gas, etc pot portar-nos les consequències de la ciberguerra molt més aprop del que potser estem disposats a acceptar.

One thought on “Ciberguerra”

Leave a Reply

Your email address will not be published.