Canvis

S’està acabant, queden unes poques hores del 2006. És una mania dels humans això d’etiquetar les coses, però es una mania necessària, d’aquesta forma podem classificar i de vegades recordar millor les coses. Em pregunto si no etiquetessim els anys com estaria organitzada la nostra memòria. Jo associo el 2006 a un dels "millors" períodes que he passat. És cert que hi ha hagut coses doletes, moments de pànic potser i desesperació, però també ha estat un any en què he conegut a molta gent, he vist molts llocs i he fet moltes coses sorprenents, diferents i noves. Sense anar més lluny dinamarca a l’hivern, granada, els alps francesos, Nürnberg (rodalies i experiències amb tots els que han vingut), dinamarca a l’estiu, Londres, Viena i Irlanda, he agafat un munt d’avions i he llogat un altre munt de cotxes i he fet mes fotos de les que havia fet fins ara. He conegut molta gent, algun dels quals he passat estones intenses i agradables però curtes, d’altres han passat com passa l’autobús de llarg, amb d’altres he compartit rutina i riures, d’altres em sap greu no haver-los donat el que volien i amb d’altres hagués volgut compartir moltes estones més de la meva vida però sembla que a poc a poc s’han anat allunyant. També hi ha hagut un moment d’inflexió, he acabat els estudis (be, no sóc enginyer però no depen de mi ara) i enlloc de posarme a treballar he buscat dos tios collonuts i tirarem endavant el que estic segur que serà un gran projecte. Gran projecte que sense les bases sentades per l’experiència acadèmica i personal (i el que continua) d’esade potser no seria el mateix. Podria posar noms, però aleshores alguns sortirien i altres no i segur que em deixaria algú. Ja sabeu tots qui sou, i a tots vosaltres us dono mil gràcies per tot plegat, per haverme ajudat, per haverme fet sentir útil o per haverme obert els ulls. Mil gràcies per haver compartit estones aquest any 2006, i mil gràcies per endavant per compartir estones el 2007. Que siguem realistes, jo us puc desitjar que us vagi molt be a tots, però serà amb l’esforç, els riures i les paraules que tots plegats el farem collonut a pesar de tot allò que el destí (interssant concepte) ens vulgui posar endavant.

2007, que venim!

Noms i cognoms (històries de la Segona Guerra Mundial)

Per sort o desgràcia no he viscut cap guerra. Algunes les he seguides, però desde un pla una mica distant com pot ser el que ens arriba per la televisió. Malgrat això tinc tendència a estar-ne interessat, especialment per la segona guerra mundial. Els que em coneixeu sabeu que soc un friki del tema, i que a part de saberme batalles, històries i demés sempre trobo als llocs on vaig, algun monument, museu o cosa relacionada amb la segona guerra mundial. No només m’interessa l’aspecte estrictament bèlic, un conflicte bèlic es un moment on les coses s’exageren fins més enllà del inimaginable, on les pors surten al carrer. Les guerres civils són esgarrifoses, però les altres no estan exemptes de conflictes interns entre la gent que l’està vivint en primera persona, perquè quan l’enemic està a casa, totes les guerres es tornen civils.

Fins ara, malgrat coneixer alguna història particular sobre algun personatge conegut o no de la segona guerra mundial (d’ara endavant, la guerra a seques), tenia una visió mes aviat generalista i poc determinista. Els morts i ferits eren nombres escrits en un paper, no tenien identitat. Però últimament he llegit dos llibres que porten ja a un nivell de frikisme més elevat. El primer el vaig comprar en una llibreria guarra de Greenwich: "Midway: the incredible victory", (digueume si coneixeu la batalla de midway, si no és aixi faré una petita descripció amb una ampliació del post) malgrat ser una història de victòries, hi ha força homes morts, d’una banda i de l’altra i l’autor, ens relata les històries més particulars, amb noms i cognoms. Però siguem realistes, el llibre està en anglès i son noms anglesos i vivien molt lluny quan tot això va passar. Però també he llegit més recentment un llibre bastant esfereidor: "Los españoles de Stalin" de Daniel Arasa, un llibre on explica amb pels i senyals les històries de TOTS i cada un dels espanyols que fugint de l’horror i la desesperació de la guerra civil van anar a parar al que es considerava la pàtria de l’obrer, el paradís del socialisme, i on es van trobar en més d’un cas una situació encara més angoixant i confosa, i per postres, una continuació corregida i augmentada de la guerra civil. La, diga-li, gràcia d’aquest llibre és que cada persona té nom i cognom, lloc de naixament i història. Això fa que cada personatge el coneguis una mica més. I quan t’adones que aquell nom es real, i que en alguns casos havia viscut en els mateixos carrers on ara fem les compres de nadal, sents aquell moment i aquella persona més pròxims en la distància i en l’espai.

Tot plegat et dona una visió molt més pròxima i crua d’una guerra que semblava llunyana, amb xifres de víctimes que es quedaven curtes escrites en el paper. L’autor ha estat prop de 20 anys per recollir la informació dispersa entre testimonis i documents, alguns classificats, per treure l’entrellat del que va passar als prop de 5000 espanyols que van ser rebuts per la mare rússia, especialment als que van combatre als nazis durant la guerra.

El post quedaria bastant buit si no expliqués a mode de resum les conclusions i fets mes rellevants, així fem un breu resum. La majoria d’espanyols van ser rebuts amb els braços oberts per les autoritats russes. El problema va venir quan alguns van voler continuar el seu exili en alguna altra banda, aleshores les autoritats russes van començar a recel·lar i a evitar que els espanyols viatgessin del país. Si be, la major part eren comunistes convençuts, molts espanyols es van donar compte que la vida dels habitans de rússia no era tant pròspera com s’anunciava, i encara no havia començat la guerra. Els espanyols es van anar repartint pel país, però en tots els llocs, creaven comunitats per mantenir-se units. Els joves i nens, van rebre formació i atenció. Els que no mostraven afecció al règim de stalin, aviat van començar a tenir problemes, i alguns van acabar en camps de concentració de Sibèria, dels que es comenta que eren pitjors que els nazis. Quan va començar la guerra però, van començar part dels conflictes, molts dels espanyols volien combatre al costat dels russos contra els nazis, però què farien 2000 possibles combatens espanyols en un exèrcit que passava dels milions d’homes? Aixi que en un principi van ser marginats. La insistència amb què els espanyols demanaven lluitar va fer que finalment l’exèrcit rus acceptés els soldats. Principalment es van trobar en cossos d’enginyers, pilots i guerrillers gràcies a l’experiència de la guerra civil. Altres van ser destinats a formar els futurs oficials i guerrillers russos.

Cal dir que la guerrilla russa era especial, donat que l’estepa russa era tant extensa, els grups guerrillers eren petits exèrcits de fins a 10.000 homes que estaven dins del territori aparentment nazi, però que disposaven de infrastructures com aprovisionament regular, artilleria, aeròdroms i hospitals. Més d’un poble o ciutat petita estava controlada exclusivament per la guerrilla. Alguns dels espanyols van ser destinats al NKVD (el conegut KGB), i actuaven també en colaboració amb la guerrilla si be era un cos que estava destinat als més fervents comunistes i servia de control polític sobre altres cossos de l’exèrcit. Les activitats de la guerrilla es centraven en fer la murga a les tropes nazis, especialment volant trens, ponts i camions. Les històries de cada espanyol que actuava a la guerrilla estan descrites, la seva iniciació, els seus millors moments, i en més d’un cas, la forma exacta de com va morir. En una forma de detall que fa que sentis aquell moment molt més pròxim i esgarrifós.

També s’expliquen les històries de espanyols que desertaven per ser enviats de tornada a espanya, així com de ex-combatens republicans que s’havien enrolat a la "Legion Azul" per passar-se als russos en plena batalla. Un dels principals problemes però, era la desconfiança que generaven els espanyols sobretot a causa del seu deficient rus, i que va portar a més d’un espanyol a acabar la guerra i els anys posteriors al Gulag (camps de treball). Un altre dels aspectes sorprenents del llibre es que explica que la "Legion Azul" tractava perfectament a la població russa a diferència de les tropes nazis. Després del final de la guerra, la majoria dels espanyols van seguir el seu exili en altres països, o van tornar a espanya per fer front al franquisme, d’altres no van poder decidir per ells mateixos fins a finals dels anys ciquanta, quan van poder sortir dels camps de treball i les presons. Mil històries mes es podrien explicar, sobre pilots que van derribar avions alemanys, enginyers que van construir ponts o guerrillers que van volar carreteres, així com de unitats d’espanyols que van ser aniquilades per la poca planificació i desajustament d’algunes de les operacions. També podriem explicar els intríngulis i les friccions del PCE i el PSUC, la feina dels quals era de dubtosa utilitat. Però a qui vulgui saber tot això, li proposo dues coses, que es compri el llibre o que em convidi a berenar que gustosament em posaré a parlar sobre la batalla de Stalingrad, Leningrad, Moscú o Kursk.

Crec que a partir d’ara aniré explicant històries d’aquesta època, així que he creat una nova categoria, només apta per a frikis de la història.

Documents gràfics

Degut a problemes amb l’anterior servidor, es van perdre totes les galeries de fotografies. Després d’un temps finalment he tornat a recuperar amb mes o menys encert les gal·leries a excepció de la de dinamarca del maig, que m’esperaré a tenir les fotos del sergi per ajuntar-les.

Mentrestant, aqui teniu la llista de galeries que fan referència només a l’estada a Nürnberg:

Primeres passejades per Nürnberg
Augsburg
Marc a Nürnberg
Bamberg
Habitacio Nürnberg
Nord de Baviera i Frankfurt
Blau Nacht
Stuttgart
Sergi a Nürnberg
Núria a Nürnberg

També com a extra les fotos de la setmana a dinamarca al gener:
Fotografies Post relacionat amb les fotografies

Nos conservi la vista

Diuen que a Santa Llúcia se li pot demanar que ens conservi la vista, deixant de banda l’efectivitat d’aquesta santa comparada amb menjar cada dia 2 kg de pastanagues, una cosa és certa, ahir va ser Santa Llúcia. Aquí a casa, vivim molt sonadament aquesta festa, no es que siguem catòlics de pura cepa i fem un sopar, senzillament es que d’aproximadament el 2 de desembre fins al 23 de desembre la meva mare té una parada a la fira que comparteix nom amb la Santa. Així que podem dir, que per nosaltres es “festa” tot el desembre gràcies a Santa Llúcia. D’altra banda, ahir era un dia en què el claustre feia goig de veure perquè un munt de persones (majoritàriament dones grans, sense voler ofendre al col·lectiu) va fer cua durant hores per posar una espelmeta a la Santa. El que no saben, és que la imatge original no és la que està a la capella, si no una que només durant el dia de Santa Llúcia posen amagadeta al claustre. Per completar el post de divulgació social i religiosa, una fotografia de la parada, on es bastant probable que m’hi trobeu als migdies, preferentment de dies laborables.


Imagen007.jpg

Habilitats conductives

Sembla que finalment tota la família Orduña Just ja té carnet de conduir. I la última se l’ha tret a la primera, de fet és la única que se l’ha tret a la primera, jo com un "campió" no el vaig tenir fins a la tercera. Avui mateix he pogut veure com ma germana baixava exhultant del super ford focus amb el que ha fet les pràctiques. Em posaré nerviós quan condueixi ella? Seré pacient? Em ficaré amb ella perquè es dona, en un acte fastigosament masclista però amb certa base empírica (aquesta frase es especial per crear polèmica)? La utilitzaré de taxista? Li donaré consells? M’ensenyarà ella a conduir al final? Conduirà algun dia el cotxe del Sergi … :P?

Qui sap, mentrestant, toquem fusta!

Seva, leva, leva ….

Diuen que l’home es savi i que no sempre acostuma a ensopegar amb la mateixa pedra. Doncs be, recordant encara frases del meu gran amic Marc Querol com "estic fins als collons de la neu", aquest home no té cap més ocurrència que anar cap a Noruega en ple gener per cercar a la rossa perfecta (quan tots sabem que les noies mes encantadores No estan tant lluny, Ni tant aprop). Què faré altre cop sense ell? Se’n recordarà de mi quan estigui fora? Crec que començaré a mirar vols per presentarmi tot de seguit que pugi, per fer tal com va fer ell. Sempre i quan espero que durant aquells dies no coneguem a alguna noruega que després ens surti rana com alguna que jo em conec.

La resta no se, jo espero que em convidi a un sopar com deu mana. Tot i que crec que per aquelles dates Ca la Nuri ja fa els descomptes, espero que s’ho treballi i em porti a algun lloc decent i amb classe, perquè aquest cop si, aquest cop aniré amb traje.

Tocant la realitat a l’est

Doncs be, anteriorment somiavem amb l’oest i les seves muntanyes, però aqui també en tenim. I anar-les a veure és el que vam fer aquest pont el Salva, el Sergi, la Sara, el Cristian, la Deborah, el Guillem, el Marc, la Marta i jo. Ara mateix la insipiració escasseja, i remarcaré només que crec que vam estar ben alimentats ;)!

Com que la inspiració escasseja, us deixo amb les fotografies i aixi us inspireu vosaltres.

Se’m perdona?

Prometo acabar aviat amb aquesta vena poc creativa.